Jāņu siers.

Mīļie blasītāji (Ja esat lasījuši grāmatu "Džulī un Džūlija", tad noteikti atcerēsieties, ka Džulī savus bloga lasītājus sauca par blasītājiem, viņai pašai tas likās dīvaini, bet manuprāt, tas ir īstais vārds tādai vietai kā šī). Apsveicu Jūs ar oficiālo vasaras sākumu. Šodien, plkst. 14.28 oficiāli sākās vasara.

Un pavisam drīz mēs visi arī svinēsim vasaras saulgriežus jeb Jāņus. Viena no pirmssvētku tradīcijām ir Jāņu siera gatavošana. Arī mūsmāju šodien piepildīja silta un mīksta siera smarža.

Šis jau ir 3.gads, kad es taisu Jāņu sieru. Esmu taisījusi tikai pēc vienas receptes, un tā ir tik ļoti iemīļota, ka nomainīt to nevēlos.Tāpēc gribu arī ar Jums padalīties savā pieredzē. (Pēkšņi sajutos kā Džulī. Atceros kā viņa šaubijās vai viņas blogs kādam ir vajadzīgs, un nebija pārliecināta par to ko dara. Tomēr pēc laika viņas blogu ļoti iemīlēja. Es gan protams blogoju latviski nevis angļu valodā , tāpēc ir daudz mazāka iespēja, ka man kādreiz būtu tik daudz blasītāju, tomēr es ceru arī , ka mans blogs izpelnīsies labus vārdus un atsauksmes starp latviešiem. Bet nu labi, ko nu vairāk, turpināšu ar recepti.

Kopš esmu sākusi Jāņu sieru pati siet , man nez kāpēc vairs nepatīk veikalu jāņu sieri.Tie liekas pārāk dzelteni un ķitaini, tadi nedabiski. Manuprāt pēc īsta Jāņu siera jādodas uz tirgu, pie pašmāju zemniekiem. Vai arī pats var siet Jāņu sieru, kā to daru es !




Ja nav iespējas tikt pie lauku piena, tad būs jāiztiek ar veikalu pieniem un biezpieniem, bet arī tie visi nav tik slikti.

Sastāvdaļas:
5 l piena
2 kg biezpiena ( tam ir jābūt sausam, un dažas dienas ( apm. 2-3 d.) pastāvējušam, lai tas būtu stingrāks, svaigs šajā gadījumā nederēs. )
5 olas
400 g sviesta
ķimenes, sāli




















1. Pienu uzkarsējam lielā katlā līdz 90 grādu temperatūrai (karsēšana jāpārtrauc, pirms piens ir sācis vārīties.
2. Biezpienu izberž starp pirkstiem. (Var arī caur sietu)
3.Kad piens ir uzkarsis 90 grādu temperatūrā, pievienojam biezpienu.





















4. Nepārtraukti maisa katla saturu, karsējot uz nelielas uguns, līdz piens no biezpiena skābuma sarecējis un iegūtā masa kļuvusi staipīga.























5. Iegūto masu rūpīgi nokāš, ar koka karoti piespiežot sietā.






















6. Katlā izkausējam sviestu, pievieno nokāsto biezpiena masu.































7. Sakuļ olas, pievieno katla saturam.






















8. Pievieno 1-2 saujas ķimeņu.
9. Karsējot masu, energiski maisa, līdz tā kļūst staipīga. Pievieno sāli pēc garšas.




10.Iegūto masu liek formiņās, atdzesē, liek ledusskapī. Atstāj uz diennakti.















Lūk tā - sanāca ļoti jauki 10 punkti, kurus ievērojot var pagatavot Jāņu sieru.

Tā ir viena porcija, no kuras sanāk šādas 6 bļodiņas.
















Es taisīju 1.5 porciju (O jā , tas ir nogurdinoši, ja mājās nav tik liels katls, lai pagatavotu to visu vienā piegājienā, tāpēc es taisīju 3 reizes. Esmu piekususi, savu darbu esmu izdarījusi , dodos atpūsties. )




















Un tāds tas izskatījās pasniegts jāņu galdā :

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Melleņu laime

Sulīgā banānmaize

Ķiršu - šokolādes kēksiņi