Šokolādes maize

Šī ir viena no kūkas "Babka" versijām. Kas tas īsti ir ? Tradicionāli tā radusies Polijā un gatavota no rauga mīklas ar šokolādes vai kanēļa pildījumu. Šobrīd tā ir zināma poļu un ebreju kultūrā. Pateicoties mūsdienu kultūru sajaukumam šī kūka nu jau zināma arī daudzās citās valstīs - piemēram Amerikas Savienotajās Valstīs tā savu popularitāti ieguvusi pateicoties beķerejai, kuras īpašnieks atceļojis no Izraēlas.

Lai vai kā tur būtu, šis gardums noteikti jānogaršo ! Kraukšķīga garoziņa, mīksts viducītis un kārtīga deva pildījuma. Tā noteikti nav sausa, bet ir tik sulīga un mīksta, ka tā vien gribās noēst visu uzreiz. Ņamm.....


Sastāvdaļas:

Mīklai:

2 1/2 tējk. sausais raugs
120 ml silts piens
1 ēdamkarote cukurs
85 g sviests (istabas temperatūrā)
1 ola
Sāls
240 g milti

Pildījumam:

80 g sviests
2 ēd.k. cukurs
100 g melnā šokolāde (vismaz 55%)

Glazūra:

60 g pūdercukurs
1 tējk. citrona sula
2-4 ēd.k. saldais krējums

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu. Ja izmanto sausu raugu, tad nav nepieciešams to atdzīvināt (var palasīt uz iepakojuma otrā pusē, to nepieciešams vien iejaukt miltos un tas ir gatavs lietošanai). Sajauc bļodā sviestu, cukuru, sāli, olu un pienu. Pievieno miltus un sauso raugu - kārtīgi iejauc mīklu. Var izmantot elektrisko mīklas maisītāju (ja tāds ir) vai mīcīt to ar rokām (vismaz 15 minūtes). Sākotnēji mīkla šķitīs lipīga, bet arvien ilgāk to mīcot tā vairs nelips pie rokām. Galvenais nepadoties un nepievienot papildus sastāvdaļas. Mīkla ir gatava tad, kad tā vairs nelīp pie trauka un rokām. 
  2. Mīklu ievieto ledusskapī (apsedzot ar plēvi vai dvielīti) vismaz uz nakti. Steidzīgajiem ieteicams mīklu noturēt ledusskapī vismaz 30 minūtes. Noturot mīklu visu nakti ledusskapī tā kļūs stingrāka un mazliet palielināsies apjomā. Pirms mīklas mīcīšanas to vēlams paturēt istabas temperatūrā, lai tā mazliet paceļas.
  3. Pagatavo šokolādes pildījumu - uzkarsē sviestu, pievieno cukuru un maisa, līdz tas izšķīdis. Noņem no uguns un pievieno šokolādi. Samaisa viendabīgā masā. Atdzesē. 
  4. Kad mīkla mazliet uzrūgusi, tā ir gatava mīcīšanai. Izrullē mīklas kvadrātu un uz tā smērē šokolādes pildījumu. Mīklu aizrullē (gluži kā veidojot kanēļa vai magoņu maizītes) un gareniski pārgriež uz pusēm. Kad iegūtas 2 garas strēmeles - tās sapin kopā, kā bizi un ievieto cepamformā. Atstāj uzrūgt siltā vietā, līdz mīkla pacēlusies līdz pannas augšējai malai (apjoms pieaugs aptuveni 3-4 reizes). 
  5. Kad mīkla uzrūgusi, to cep 190 °C temperatūrā 25-30 minūtes. Kūka gatava, kad iedurot tajā kociņu mīkla nelīp pie tā (turpretī šokolāde gan var uz tā parādīties). Izņem no krāsns, atdzesē un pārlej ar glazūru.
  6. Glazūrai sajauc pūdercukuru ar saldo krējumu un citrona sulu. Saldo krējumu pievieno pakāpeniski pa vienai karotei, līdz iegūtā vēlamā glazūras konsistence.


Lai labi garšo !

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Sulīgā banānmaize

Ābolu - biezpiena drumstalkūka

Siera kūka