Bezglutēna rabarberu pīrāgs

Ir sācies rabarberu laiks - mans mīļākais kūku cepšanas laiks ! Rabarberi ir kā radīti kūkām un gardumiem. Gardas plātsmaizes, smilšu mīklas pīrāgi vai tartes nav iedomājamas bez rabarberiem. Tā kā rabarberu laiks ir īss, tad tas jāizmanto pienācīgi un kūkas jāsāk cept jau kopš brīža, kad pieejami pirmie rabarberi. Turklāt, šoreiz mana uzlabotā versija par rabarberu pīrāgu - neizmantojot kviešu miltus, bet aizstājot tos ar auzu un mandeļu maisījumu. 



Sastāvdaļas:

Mīklai:

160 g mandeļu milti*
80 g auzu milti*
60 g cukurs
120 g sviests
Sāls

Pildījumam:

3 lieli rabarberu kāti
2 saujas saldētas vai svaigas avenes
2 ēd.k. cukurs + 80 g cukurs
2 olas
35 g auzu milti
Sāls

Drupačām:

80 g mandeles, sasmalcinātas mazos gabaliņos (bet ne līdz miltu konsistencei)
30 g cukurs
40 g auzu milti
60 g sviests

Pagatavošana:

  1. Pagatavo mīklu. Sajauc kopā auzu un mandeļu miltus, cukuru, sāli un aukstu sviestu kubiņos. Samīca līdz viendabīgai konsistencei un atstāj ledusskapī uz vismaz 1h.
  2. Tikmēr nomizo, sagriež rabarberus un pārber ar 2 ēd.k. cukuru - atstāj bļodā, lai rabarberi sāk suloties. 
  3. Kad mīkla nostāvējusies ledusskapī, to izklāj cepamformā (24-26 cm) un liek cepties 180 °C 10-15 minūtes.Mīklu klāj tikai formas pamatnē, ne pa formas malām (izklājot pa malām, tā cepoties neturēs formu un saruks).
  4. Pagatavo pildījumu. Izkausē katliņā sviestu - karsē tik ilgi, kamēr tas kļuvis mazliet brūns un ir izteikta sviesta smarža. Atdzesē 5 minūtes. Sajauc kopā atlikušo cukuru, auzu miltus, olas, sviestu un sāli.
  5. Pagatavo drupačas - sasmalcina riekstus un sajauc tos kopā ar auzu miltiem un aukstu sviestu, cukuru. 
  6. Mīklas groziņā ber rabarberus, avenes. Pārlej ar olu masu un pa virsu kārto drupačas. Liek cepties  180 °C 45 minūtes. Atdzesē un pasniedz ar saldējumu. 
* Mandeļu un auzu miltus var iegūt sasmalcinot mandeles (bez miziņas) vai auzas līdz miltu konsistencei. Ja mājās ir tikai mandeles ar miziņu, tad tās sākotnēji apcep uz pannas (bez eļļas) un pēc tam ieber dvielī. Rīvējot dvieli pāri mandelēm, miziņa atdalīsies no mandelēm. 

! Piezīme. Ja Tev ir glutēna nepanesamība, pārliecinies, ka izmanto sertificētas auzas, kurām uz iepakojuma norādīts, ka tās nesatur glutēnu. Ja kompānija pārstrādā kviešus un auzas, tad auzas var tikt piesārņotas ar kviešu daļiņām. 


English version

Ingredients:

Dough:

160 g almond flour*
80 g oat flour*
60 g granulated sugar
120 g butter, cold
Salt

Filling:

3 sticks of rhubarb (peeled)
200 g frozen or fresh raspberries
2 tbsp + 80 g granulated sugar 
2 eggs
35 g oat flour
Salt

Crumbs:

80 g almonds, chopped 
30 g sugar
40 g oat flour
60 g butter, cold

*If you don't have almond flour available at your pantry - you can easily use a grinder to grind until flour consistency. For this purpose you have to use almonds without skin. The same with oats - grind until flour consistency. 

Instructions:
  1. Prepare the dough. Mix together oat and almond flours, sugar, salt and cold butter. Mix until the dough gathers itself into a ball and pulls away cleanly from the sides of the bowl. Wrap the dough tightly and chill for 1 hour. 
  2. Meanwhile peel and chop the rhubarbs, pour over 2 tbsp of sugar and let it sit for 20 minutes, until the juice appears. 
  3. After the dough have rested in the fridge, press the dough gently into baking pan (24-26 cm) and bake at 180 °C 10-15 minutes. Press the dough only at the base of the baking pan, not on the sides as the dough is not firm enough to hold on the sides. 
  4. Prepare the filling. Melt the butter just a little bit after it's melting point - to get browned butter. The browned butter is ready when it becomes slightly dark in colour and you can feel a nutty aroma. Immediately trasnfer the butter to cold bowl to avoid overheating. 
  5. Mix together the rest of the sugar, oat flour, butter, eggs and salt. 
  6. Prepare the crumbs - chop the almonds and mix them with oat flours, cold butter and salt.
  7. In the baking pan with dough put chopped rhubarbs (without the juice), raspberries.  Pour over the egg mixture. On the top nicely spread the crumbs and bake the cake at 180 °C 45 minutes.
! Note. If you have gluten intolerance make sure you use gluten-free oats to avoid any cross-contamination if the company produces both wheat and oat flours. 




Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Sulīgā banānmaize

Ābolu - biezpiena drumstalkūka

Siera kūka