Siera kūka

Siera kūka vienmēr ir laba doma. Tā ir tik krēmīga, maiga un sirdi iepriecinoša. Turklāt variācijas par siera kūku ir tik daudz - to var papildināt ar dažādām ogām, cepumu apakšu var gatavot pats vai izvēlēties cepumus - katrreiz citus - šokolādes, pilngraudu vai vienkārši klasiskos. Pamainot siera kūkas izejvielas, katrreiz tā būs kā jauns pārsteigums. Mana izvēle šoreiz krita uz āboliem un sāļo karameli. Un jāatzīst - izdevās varen gardi !

Sastāvdaļas:

Apakšai:
(ja gribās cepumus arī izklāt gar kūkas formas sāniem, tad visas sastāvdaļas jāņem x2)

180 g klasiskie "Selgas" cepumi
100 g kausēts sviests

Siera kūkas pildījums:

180 g x 2 svaigais siers (es vienmēr izmantoju "Rasa" vai "Philadelphia" , jo citu krēmsieru sastāvā mēdz būt želatīns, kas siera kūkai nav vajadzīgs)
450 g skābais krējums (vismaz 25%, bet parasti izvēlos 35%, jo tad siera kūka izdodas krēmīgāka. Krējumam ar zemāku tauku saturu arī konsistence ir šķidrāka)
2 olas
1 ēd.k. kartupeļu ciete
Cukurs (pēc garšas)

3 lieli āboli
2 ēd.k. sviests
2 ēd.k. cukurs

Sāļā karamele:

100 g cukurs
3 ēd.k. sviests (istabas temperatūrā)
60 ml saldais krējums

½ tējk. sāls

Pagatavošana:
  1. Pagatavo siera kūkas pamatni. Virtuves kombainā sasmalcina cepumus. Var izmantot arī rīvi un cepumus uz tās sarīvēt līdz miltu konsistencei. Izkausē sviestu un pārlej pāri cepumu masai, visu sajauc viendabīgā masā un izklāj kūkas formas pamatnes apakšā.
  2. Gatavo siera kūkas pildījumu. Sajauc krēmsieru ar krējumu, cukuru un olām (tās pievieno pa vienai). Vēlams maisīt ar karoti, jo putojot krēmsiers kļūs šķidrs un zaudēs savu konsistenci. Pievieno kartupeļu cieti. 
  3. Sagatavo ābolu pildījumu. Sagriež ābolus plānās šķēlītes un liek tos sautēties ar sviestu, cukuru. Nepievieno ūdeni, bet sautē noslēgtā traukā. Sautē aptuveni 20 minūtes.
  4. Virs cepumu kārtas kārto 2/3 ābolus un pa virsu lej siera kūkas masu. 
  5. Sagatavo cepeškrāsns pannu, kurā ielej ūdeni un tajā ievieto siera kūkas formu. Siera kūka jācep ūdens peldē, lai tā izdotos krēmīga. Noslēpums ir tajā, ka to gatavojot ūdens peldē tiek kontrolēta siera kūkas temperatūra un tā nepārkarst. Kūku cep 170 °aptuveni 1 stundu. 
  6. Kūku atdzesē turpat krāsnī uz vismaz 1 stundu, ar pavērtām krāsns durtiņām. Kad kūka atdzisusi, to liek ledusskapī un visgaršīgākā tā ir pēc vairākām stundām nostāvējusi ledusskapī - krēmīga un garda. 
  7.  Sāļās karameles pagatavošana: katliņā ieber cukuru un karsē aptuveni 5 minūtes, ik pa brīdim pamaisot. Kad cukurs pilnībā izkusis un viegli karamelizējies to noņem no uguns un pievieno sviestu (cukurs sāks burbuļot, tādēļ šis process jādara ļoti uzmanīgi). Pievieno saldo krējumu un nepārtraukti maisot karsē aptuveni 1 minūti. Noņem no uguns, pievieno sāli, atdzesē un pārlej pāri kūkai.
  8. Kūkas virspusē kārto atlikušos ābolus un pasniedz ar pārlietu sāļo karameli. 
Lai labi garšo !




Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Sulīgā banānmaize

Ābolu - biezpiena drumstalkūka